ClickCease

Waarom zijn cv-ketels op gas niet meer toegestaan vanaf 2021?

Neem contact op

Centrale verwarming

Gasgestookte cv-ketel worden vanaf het jaar 2021 niet meer verkocht. Althans, wanneer het voorstel van de klimaatcoalitie gehoor vindt. Deze kans is echter vrij groot. Dit komt met name doordat de klimaatcoalitie vrij breed is. De coalitie bestaat namelijk uit vijftien partijen, waaronder UNETO-VNI, Energie Nederland, Greenpeace, Milieudefensie en GasUnie. Een groot aantal van de partijen uit de klimaatcoalitie onderhandelt ook mee bij het Klimaatakkoord. Dit maakt de kans natuurlijk extra groot dat de verkoop van cv-ketels op gas verboden wordt.

Minder gasverbruik

De voornaamste reden voor het verbod op de verkoop van gasgestookte cv-ketels is het terugdringen van het gasverbruik. Momenteel is een groot deel van de cv-ketels in Nederlandse huizen gasgestookt. Hierdoor wordt er op jaarbasis een grote hoeveelheid gas verbruikt. Volgens de klimaatcoalitie moet dit fors minder kunnen. Een verbod op de verkoop van gasgestookte cv-ketel is in dat geval een logische stap. Wanneer cv-ketels immers niet meer werken op gas, wordt er ook aanzienlijk minder gas verbruikt in Nederland.

Akkoord van Parijs

Het terugdringen van het gasverbruik in Nederland is een gevolg van het Klimaatakkoord van Parijs dat in 2016 door 174 landen is ondertekend. Ook Nederland zetten zijn krabbel onder het akkoord. Het verdrag vereist lidstaten om nationale klimaatplannen op te stellen. Deze moeten ambitieus zijn en daarnaast moet het ambitieniveau bij ieder nieuw plan toenemen. Om de doelstellingen in het Akkoord van Parijs te bereiken, moet Nederland het gasverbruik fors terugdringen. Het verbod op de verkoop van gasgestookte ketels moet hier een grote bijdrage aan leveren.

Gaskraan gaat dicht

Een groot deel van het Nederlandse gas wordt gewonnen in Groningen. Veel cv-ketels in Nederland werken met behulp van dit gas. De boringen in het noorden van het land zorgen echter voor steeds meer problemen. Zo zijn er bijvoorbeeld vaker (kleine) aardbevingen. Mede daardoor is besloten dat de gaskraan in Groningen langzaam maar zeker steeds verder dicht te draaien. Hierdoor is er dus minder gas beschikbaar. Daarom is het op de lange termijn noodzakelijk om gasgestookte ketels te vervangen.

Duurzame ketels

Mensen die momenteel een gasgestookte ketel hebben, hoeven deze niet te vervangen na 2021. De ketels mogen namelijk blijven hangen. Ook mogen ze gerepareerd worden wanneer ze defect zijn. Mensen die na 2021 een nieuwe ketel aanschaffen, kunnen dus niet meer voor een gasgestookte ketel kiezen. Moet u uw ketel na 2021 vervangen? Dan mag dit alleen nog in combinatie met een hybride warmtepomp, zonneboiler of een ander duurzaam alternatief. Een duur alternatief, maar wel vele malen beter voor het milieu dan cv-ketels op gas.

Onze diensten

Allround loodgieterswerk

24/7 ontstoppingsdienst

Lekkages

Centrale verwarming

Het laatste nieuws

Heeft u een probleem waarbij enige spoed vereist is? Neem dan direct contact met ons op via 0348-782568. Wij schieten u direct te hulp zelfs als dit midden in de nacht is! Voor ons een geen enkele klus te vroeg of te laat.

Wij zijn beschikbaar voor alle slotenmaker werkzaamheden

Uitstekende service

24-uurs hulp bij spoed

Jarenlange ervaring

Eerlijke tarieven

Menu
Call Now Button