Lekdetectie is het detecteren van lekkages op een wijze dat er zo min mogelijk schade toegebracht wordt. Vroeger – we praten dan over enkele decennia terug – werden lekkages vaak niet opgespoord. Men schatte waar het lek zich ongeveer bevond en brak daar de muur, de vloer of het dak open in de hoop zo het lek te kunnen achterhalen. Dat is natuurlijk een optie, maar brengt wel veel werk met zich mee. Bovendien waren de leidingen vroeger vaak nog gewoon zichtbaar, tegenwoordig is het de mode om leidingen juist zo goed mogelijk weg te werken.
Waarom zou ik lekdetectie uit laten voeren?
Lekkages zijn ontzettend vervelend in huis. Het kan veel schade veroorzaken en wanneer het niet snel opgelost wordt, kunnen er extreme gevolgen zijn. Je kunt door middel van lekdetectie zonder schade de lekkage opsporen. Dit is natuurlijk onwijs handig, want dan kan je nog meer schade voorkomen. Dit scheelt een hoop in reparatiewerk, maar ook geld en tijd.
Hoe lekkages vinden zonder schade toe te brengen?
Het is dus de vraag hoe je een lekkage kunt vinden zonder dat je van alles open moet gaan breken. Dat is immers ideaal; je hebt dan de locatie van je lekkage gevonden zonder dat het verdere schade berokkent.
Je kunt zelf eigenlijk onmogelijk zelf efficiënt lekkages opsporen. Dat komt niet alleen omdat je er zelf weinig verstand van hebt; gelukkig zullen de meesten van ons niet vaak met lekkages te maken hebben. Het komt echter vooral doordat er vaak specialistische apparatuur wordt gebruikt voor het opsporen van lekkages. Zo wordt er vaak een warmtebeeldcamera gebruikt waarmee eenvoudig temperatuurverschillen gesignaleerd kunnen worden. Lekkages laten vaak kou achter doordat het lekkende leidingwater vaak kouder is dan de omgevingstemperatuur, maar zonder warmtebeeldcamera kun je die verschillen nauwelijks opmerken. Wel kun je zelf signaleren waar je vochtplekken kunt zien en waar je vermoedt dat het water vandaan zal komen.