Vochtproblemen in huis kunt u zo tegengaan

Lekkages

Vochtproblemen in huis kunt u zo tegengaan

In Nederland hebben we flink veel regenachtige dagen in het jaar. Een woning heeft als belangrijke taak om ons droog te houden wanneer het buiten regent. Toch kunt u in huis met vochtproblemen te maken krijgen. Het teveel aan vocht kan zowel van binnen als van buiten de woning komen. Zo kan bijvoorbeeld regenwater via het dak of de muren het huis binnenkomen. Ook kan het voorkomen dat vocht van binnenhuis, zoals de stoom die vrijkomt bij het nemen van een douche, niet correct naar buiten afgevoerd kan worden. Het gevolg hiervan is vocht in huis en dit moet op een correcte manier bestreden worden anders zal dit voor problemen zorgen. Met de volgende tips over vocht bestrijden in huis kan u deze problemen tegengaan.

Ventilatie is essentieel

De belangrijkste tip die we u kunnen geven over vocht bestrijden is dat ventilatie essentieel is. Als vocht de woning niet kan verlaten dan krijgt u snel met problemen te maken. De luchtvochtigheid stijgt waardoor schimmelvorming op de muren ontstaat en hierdoor is meer energie nodig om de kamer te verwarmen. Als u met te veel vocht in huis te maken krijgt, moet u daarom eerst bekijken of er wel sprake is van goede ventilatie. Dit kan gerealiseerd worden door de ramen en deuren regelmatig open te zetten. Een andere oplossing is extra ventilatieroosters plaatsen.

Vocht van buiten bestrijden

Indien het teveel aan vocht in huis van buiten komt, dan zijn andere methodes vereist om het probleem te bestrijden. Vocht bestrijden kan in dit geval worden gedaan door bijvoorbeeld te zorgen voor een betere isolatie. Door het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan regenwater niet meer door de muren heendringen. Ook is het mogelijk om op de muren een speciale verf aan te brengen, waardoor je een waterdichte laag op de muur realiseert.