Eerste hulp bij een verstopt afvoerputje

bad verstopt

22 nov Eerste hulp bij een verstopt afvoerputje

Verstopte afvoerputjes zijn heel normaal en komen in elk huishouden af en toe wel voor. Meestal komt dit van opgehoopt vuil of etensresten in de sifon. Er zijn een aantal manieren waarop je dit vuil los kan krijgen, zonder dat je er grote bedragen voor moet betalen of een loodgieter in moet schakelen. Als je de volgende tips eerst toepast is er een grote kans dat je je blokkade zelf op kan lossen.

Een rubberen ontstopper

Een vuilprop in de zwanenhals kan meestal makkelijk losgemaakt worden met een rubberen ontstopper. Dit gereedschap bevindt zich al jaren in onze huishoudens en daar is een goede reden voor. Door druk op de pijpen te zetten veroorzaakt dit beweging in het stilstaande water waardoor de resten doorspoelen. Als je de overloop gaten niet dicht houdt tijdens het gebruiken van de ontstopper werkt hij echter niet.

Azijn en bak soda

Er ontstaat een chemische reactie als je azijn en bak soda bij elkaar gooit, maar deze twee natuurlijke producten kunnen de resten in je leidingen losweken. Strooi eerst een kop soda door je putje en vervolgens een kop azijn. Je zal bubbelende en gorgelende geluiden horen van binnen. Laat dit een kwartier zo doorgaan en spoel het door met kokend water.

Handmatig de sifon reinigen

Mochten deze methodes niet werken, dan is het tijd om de sifon te bekijken en te reinigen. Dit is een simpele klus en kan iedereen thuis zelf gewoon doen. Open een raam en zet een emmer onder de pijpen voordat je begint. Misschien is het ook handig om een paar keukenhandschoenen aan te doen. Daarna is het simpel, haal alles los, maak de pijpen grondig schoon en plaats alles weer terug.

Hou je pijpen schoon ter voorkoming van verstoppingen

Door een netje over je putjes te leggen, kan je een boel vuil tegenhouden voordat het de leidingen in kan gaan. Het is ook verstandig om regelmatig zelf je pijpen te reinigen, ook al is er nog geen verstopping.